Bar Mleczny Południowy przy Rynku Podgórskim na dwa tygodnie zmienił się w „kibucową stołówkę” za sprawą wystawy przygotowanej przez dziennikarza kulinarnego Ofera Vardi oraz fotografa i dziennikarza – Assi Haima. To efekt ich dwuletniego podróżowania do blisko 150. działających na terenie Izraela kibuców. Efektem ich pracy jest książka kucharska pt. Cheder Ohel, z której zaczerpnięto zdjęcia na wystawę. Ich dopełnieniem są przepisy dostępne w formie kartek pocztowych. Jedna potrawa – nadziewane czerwone papryczki z okazji wydarzenia trafiła nawet na dłużej do barowego menu. Zdaniem autorów wystawy kibucowa stołówka i bar mleczny mają wiele podobieństw. To miejsca nie tylko wspólnego jedzenia, ale też spotkań i rozmów. Łączy je też rodzaj posiłków, które są proste, ale smaczne i pożywne.
Wystawa odbywa się w ramach 24. Festiwalu Kultury Żydowskiej
Wystawa czynna do 13.07.2014,
poniedziałek – piątek: 7:00 – 19:00, sobota – niedziela: 7:00 – 15:00.
Cudowne miejsce , co za klimat! Tanie i pyszne jedzenie , coraz mniej już takich w Krk widać