Obywatelski Komitet Ratowania Krakowa, Krakowskie Stowarzyszenie Przestrzeń Ludzie Miasto oraz Stowarzyszenie PODGORZE.PL wystosowały list otwarty do Prezydenta Jacka Majchrowskiego, Rady Miasta oraz wszystkich odpowiedzialnych za zaistniałą sytuację. Poniżej jego treść:

Kraków, dnia 10 maja 2012 roku

Szanowny Pan

prof. Jacek Majchrowski

Prezydent Miasta Krakowa

Nawiązując do ogłoszonego ostatnio przetargu na realizację projektu przebudowy Rynku Podgórskiego wyrażamy swój sprzeciw wobec całkowitego ignorowania przez ZIKiT w tej sprawie strony społecznej – mieszkańców, architektów i osób, którym niepowtarzalny klimat Podgórza leży na sercu.

Projekt, wybrany bez konkursu architektonicznego przy lekceważącym podejściu zleceniodawcy do zdania obywateli naszego miasta (całkowity brak konsultacji społecznych wybranego założenia), zostal szeroko skrytykowany zarówno przez mieszkańców Podgórza i innych dzielnic Krakowa, jak i przez środowisko architektów, historyków sztuki, czy szeroko rozumianych miłośników Krakowa, w tym m.in. dr Zbigniewa Beiersdorfa i prof. Jerzego Wyrozumskiego. Ci ostatni uznali, że realizacja projektu doprowadzi do: „pomniejszenia wartości Rynku Podgórskiego, jako jednego z najważniejszych placów naszego miasta i dlatego nie powinien być realizowany pod żadnym pozorem. Byłoby to marnotrawieniem dziedzictwa, a także środków publicznych”. Także Rada Dzielnicy  – dwukrotnie! – zaopiniowała rzeczone przedsięwzięcie w wybranym kształcie negatywnie.
Pomimo tak donośnego i jednoznacznego głosu sprzeciwu, wielokrotnie pojawiającego się również w mediach, Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu podjął decyzję o realizacji projektu. Na żadnym etapie działań ZIKiT-u nie uwzględniono faktu, że forma przestrzeni widziana przez „różowe okulary” urzędników niekoniecznie pasuje tym, którym ma służyć. Bardzo niepokoi nas sytuacja, w której miejscy urzędnicy, powołani do służby publicznej na rzecz Krakowa i jego mieszkańców nie uwzględniają ani głosu obywateli miasta, ani specjalistów i uparcie, mimo jednoznacznego sprzeciwu wymienionych, chcą obdarować Podgórze nietrafionym, a kosztownym „prezentem” – za który zapłacą przecież i tak mieszkańcy Krakowa.
W 2010 roku Krakowskie Stowarzyszenie Przestrzeń-Ludzie-Miasto we współpracy ze Stowarzyszeniem PODGORZE.PL, Międzynarodowym Centrum Kształcenia Politechniki Krakowskiej oraz Radą Dzielnicy XIII zorganizowały konsultacje w formie Warsztatów Miejscotwórczych, wyniki których przedstawiono na specjalnie zorganizowanej konferencji i opublikowano na stronie  http://przestrzen.krakow.pl/content/773. Podczas warsztatów mieszkańcy Podgórza i reszty Krakowa wypowiedzieli się na temat swoich oczekiwań co do przestrzeni Rynku Podgórskiego.
Jednym z najczęściej pojawiających się postulatów, było zwyczajne posprzątanie i umycie powierzchni placu. Uczestnicy konsultacji wielokrotnie podkreślali, że pośpiech i chęć wykonania prac jak najniższym kosztem są największymi wrogami jakichkolwiek działań zmierzających do przebudowy Rynku. Akcentowano dominującą rolę kościoła św. Józefa, konieczność uporządkowania zieleni i zadbania o wyższą jakość miejsc do siedzenia.
Dostrzeżono zarówno potencjał miejsca (kształt, układ, dominanta w postaci kościoła, dobra komunikacja), jak i jego słabą stronę – mocne zaniedbanie (ptasie odchody, dziurawe kosze). Podkreślono, że nie warto na siłę zmieniać jego specyfiki – należy wykorzystać już istniejące charakterystyczne elementy placu przy jego przebudowie: „nie róbmy z Rynku Podgórskiego czegoś, czym nie jest”.
Rynek Podgórski nie powinien być, w opinii mieszkańców Krakowa kolejnym „salonem miasta”, ale realnym centrum dzielnicy, w której coraz więcej się dzieje.
Naszym zdaniem realizacja projektu APP Jerzego Wowczaka nie powinna dojść do skutku. Postulujemy unieważnienie przetargu i rozpisanie konkursu architektonicznego, do którego  wytycznymi byłyby wyniki przeprowadzonych konsultacji społecznych.

Z wyrazami szacunku,
w
imieniu n.w. organizacji społecznych

Paweł Kubisztal