Najbliższy weekend po prostu trzeba spędzić w Podgórzu. Od tygodni przypominamy o XII edycji Podgórskich Dni Otwartych Drzwi (program), które odbędą się według sprawdzonej już formuły: impreza inauguracyjna w piątek, zwiedzanie otwartych podgórskich drzwi w sobotę i spacery w niedzielę. Dodatkowo na sobotę przygotowaliśmy specjalną niespodziankę dla smakoszy i głodnych zwiedzających. Bezpośrednio po Targu Pietruszkowym, od godz. 14:00 Rynek Podgórski zapełni się namiotami z pysznościami – Smaki Jesieni to nowa impreza, która mamy nadzieję na dłużej zagości w Podgórzu.
Starannie dobrani wystawcy nakarmią zwiedzających Podgórze podczas Dni Otwartych Drzwi. Wśród nich znajdzie się rodzinna firma Molino, która pod Krakowem produkuje tradycyjne meksykańskie tortille i tostady – całkowicie wegańskie i bezglutenowe produkty, który powstają nie z mąki, ale masy kukurydzianej, którą Marta i Jesus z Molino sami przygotowują ze świeżej kukurydzy. Do tego ich sztandarowe sosy (uwaga, niektóre bardzo ostre!), pasty z fasoli, a także ananasowa wieprzowina czyli tacosy po pastersku. Dla nielicznych również możliwość spróbowania huitlacoche czyli zagadkowego kukurydzianego grzyba z własnej uprawy kukurydzy firmy Molino (dla nielicznych, bo grzyb rozwija się tylko na niektórych kolbach i jest go bardzo mało).
Poza meksykańskimi pysznościami, na Rynku będzie też Hummus Amamamusi znany już większości krakowskich hummusożerców. Prawdziwy hummus w kilkunastu wariacjach od klasycznego przez pieczony czosnek, kolendrę (to nasz typ) po „udomowione” smaki takie jak buraczkowy, chrzanowy lub dyniowy. Do niedawna sprzedawany tylko na wynos, ale mniej więcej od wakacji Kasia i Bart, zapraszają też do swojej Hummusiji, mini-knajpki na ul. Augustiańskiej 3, gdzie hummus można skonsumować stacjonarnie w towarzystwie oliwek i innych dodatków i posiedzieć w kameralnej atmosferze z kieliszkiem wina. Na Rynku Podgórskim będzie też można zobaczyć jak powstaje ta pyszna pasta z ciecierzycy, bo hummus będzie przyrządzany na żywo.
Kolejny wystawca z prawdziwym jedzeniem to stoisko Jadalni, w której Agnieszka prowadzi pyszną kuchnię – bez kostek rosołowych, mikrofalówek i półproduktów. Syte zupy, naleśniki na słono i słodko (z serkiem z prawdziwą wanilią), pasty i ciasta to tylko niektóre z ich pyszności. A wszystko przygotowywane od podstaw w ich kuchni, nic na skróty. Jeżeli uda Wam się załapać na ciasto cytrynowe w wykonaniu Jadalni to jest to pozycja absolutnie obowiązkowa.
Nie zabraknie też wina, bo to w końcu czas winobrania – w trunki z Gruzji będzie się można zaopatrzyć na stoisku firmy Supra, prowadzonej zresztą przez miłośnika Podgórza. Włoskie sery, wędliny i inne przysmaki znajdziemy na stoisku Delikatesów Włoskich otwartych niedawno obok restauracji Delecta na Limanowskiego. Ofertę dopełni szeroka gama naprawę pysznych oliwek, które znajdziemy na stoisku Oliwki etc. Niektórzy być może znają ich stoisko na Starym Kleparzu, ale jeżeli jeszcze nie to na początek polecamy spróbować oliwek z czosnkiem, chilli i kolendrą. Mniam.
Jeżeli ktoś spóźni się na Targ Pietruszkowy to spieszymy poinformować, że kilku wystawców zostanie z nami aż do wieczora, a będą to: tłocznia Pawłowscy (wspaniałe, naturalne soki tłoczone – ostatnio pojawiły się jabłkowo-gruszkowe i jabłkowo-aroniowe), stoisko z prawdziwymi oscypkami, bundzem i serkami owczymi od Pana Kazimierza Furczonia z Leśnej i tradycyjnie produkowane wędliny z firmy Gawor z Podstolic.
Jakby tego było jeszcze mało, o 15:00 na Rynek wjadą kuchenki i zaczniemy gotowanie – Institute of Design Kielce przeprowadzi warsztaty kulinarne z dynią w roli głównej, a godzinę później zaprosi na wspólny posiłek na podgórskim pikniku przy designerskim stole – to impreza „Zapraszamy do stołu” zaimportowana do Podgórza z Kielc gdzie dzięki Institute of Design Kielce dzieją się niesamowite rzeczy – jedzeniowe i nie tylko.
Serdecznie zapraszamy miłośników prawdziwego jedzenia na Rynek Podgórski, z całego serca polecamy trunki i kuchnię naszych wystawców, bo jest prawdziwa i pyszna, a przy tym prowadzona przez fantastycznych ludzi – przekonajcie się sami.
Smaki Jesieni i Zapraszamy do Stołu, sobota 28.09, Rynek Podgórski od 14:00 do ostatniego gościa.