Na najbliższym Targu Pietruszkowym – jajka: „zerówki” od Pana Świdergała i kury zielononóżki od Pani Zając, serki owcze i prawdziwe oscypki od Pana Furczonia i Pana Pawlikowskiego; wędliny z Białego Dunajca (m.in. kiełbasa barania!), soki z tłoczni Pawłowscy i od Pana Bienkiewicza, chleby od: Ecobama, Pani Kadeli z Zembrzyc i z gospodarstwa agroturystycznego „Nad Potokiem” i jak zwykle sezonowe warzywa i owoce. Zapraszamy w sobotę od 8 rano!
A ponadto o godz. 10.00 serdecznie zapraszamy na wykład pod tytułem „Superfoods z warzywniaka” czyli o super zdrowych roślinach, które znajdziemy w każdym warzywniaku. Zamiast sztucznych witamin czy wymyślnych suplementów wystarczy wprowadzić je do codziennej diety aby poprawić stan swoich włosów, paznokci, skóry oraz zwiększyć odporność i poprawić zdrowie.
O tym w jakiej ilości i w jaki sposób przygotowywać wybrane owoce i warzywa tak by przynosiły nam jak najwięcej korzyści opowie nam Jagna Kaja Szulczewska – Dietetyk, Trener Zdrowia, prowadząca Centrum Zdrowego Stylu Życia www.qzdrowiu.org
Dowiemy się, które z ogólnodostępnych warzyw i owoców zaliczają się do super pożywienia, jakie cenne wartości odżywcze znajdziemy w poszczególnych produktach oraz jakie mają znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym w profilaktyce antynowotworowej.
Jagna Kaja Szulczewska opowie nam, jak prosto komponując dietę możemy dostarczyć sobie dużą ilość wartości odżywczych do naszych organizmów. Opowie też, jak najlepiej przygotowywać posiłki by nie stracić cennych witamin i minerałów.
Dodatkowo na stanowisku edukacyjnym przed i po wykładzie będzie można porozmawiać z naszym gościem oraz zbadać skład ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej. Metoda ta pozwala określić zawartość wody, tkanki tłuszczowej (także tkanki tłuszczowej trzewnej), masy mięśniowej, masy kostnej ponadto wiek metaboliczny w organizmie oraz indywidualny poziom podstawowej przemiany materii. Jest to szczególnie pomocne przy indywidualnym doborze diety. Badanie analizy składu ciała jest bezpieczne i polecane dla wszystkich ciekawych swojego składu ciała, szczególnie zalecane dla osób ze skłonnością do tycia, mających problem z cellulitem, otyłością, ale także dla tych z niedowagą lub mających problem z przytyciem.
Badanie wykonuje się ok. 2 godziny po posiłku. Aby wykonać badanie należy stanąć na specjalnej wadze bosymi stopami, dlatego osoby zainteresowane wykonaniem badania prosimy o odpowiednie przygotowanie się do badania.