Targ Pietruszkowy zaprasza na specjalny Kiermasz Wielkanocny!

Już w sobotę (23 marca) na Targu Pietruszkowym kupicie – jak zwykle – najlepszą żywność oraz – specjalnie w tym dniu – wielkanocne ozdoby i rękodzieło. Będzie też gotowanie na żywo i degustacja świątecznych potraw.

Targ Pietruszkowy zaprasza na pierwszy w swej 11-letniej historii kiermasz wielkanocny. W sobotę 23 marca, w godzinach działania targu, czyli od 8 do 13, na placu pod halą KS Korona przy ul. Kalwaryjskiej pojawią się specjalni goście. Będą to rzemieślnicy i organizacje społeczne zajmujące się wyrobem świątecznego rękodzieła. Nie zabraknie wielkanocnych wianków i palm, wiklinowych koszyków, ozdobnych pierników, czy niezwykłych desek kuchennych, na których przepięknie wyglądać będą wielkanocne wędliny. Zaprosiliśmy łącznie 10 wystawców, z których trzech – podobnie, jak Fundacja Targ Pietruszkowy – to podmioty ekonomii społecznej, dla których naczelną wartością jest wspieranie ważnych inicjatyw i rozwiązywanie istotnych problemów społecznych.

Pełna lista wystawców Kiermaszu Wielkanocnego na Targu Pietruszkowym:
Pracownia Wikliny Marek Czech – wiklinowe kosze i koszyki
Diego Totti deski artystyczne – wyjątkowe drewniane deski kuchenne
Żan-Pier – ozdobne pierniki od pani Żanety
Venaart Anna Ochotnicka – obrazki malowane na desce, aniołki,
Decoupageria, Kraina Łagodności Twórczej – wydmuszki ozdabiane techniką decoupage, ceramika
Bloom epoxy – produkty z żywicy epoksydowej – tace, kolczyki, podstawki
Duch Świąt. Rękodzieło – wianki wielkanocne
Wolontariat św. Eliasza
Fundacja „Przyjdź”
Warsztat Terapii Zajęciowej Stowarzyszenia Emaus
Albertina Restaurant&Wine – wędliny z dziczyzny
oraz wszyscy stali wystawcy Targu Pietruszkowego – najlepsi producenci zdrowej, lokalnej żywności.

Podczas kiermaszu odbędą się animacje nie tylko dla dzieci, czyli malowanie pisanek, które zaplanowano na 10.00 i 11.00 (uwaga! liczba miejsc ograniczona, obowiązują wcześniejsze zapisy). Poprowadzi je Lidia Moroń-Morawska z Pasieki Morawskich, której miody oczywiście kupicie na targowym stoisku. Powróci też, jeden z najfajniejszych projektów na Targu Pietruszkowym, czyli Slow Chef Festival. To pokaz gotowania na żywo wraz z degustacją dań, który tym razem poprowadzi Grzegorz Fic, szef kuchni wyróżnionej w przewodniku Michelin restauracji Albertina i stały klient “pietruszkowych” wystawców. A że czas już niemal świąteczny to takich też, wielkanocnych, dań będzie można spróbować po pokazie. Szef Fic przygotuje regionalną zupę chrzanówkę z wędzonym boczkiem oraz wiosenną drożdżówkę z jesiotrem z kiszonymi ogórkami i czosnkiem niedźwiedzim. Start pokazu ok. 9.30, a początek degustacji – około 10.00. Na pewno będzie bardzo smacznie, tym bardziej, że na stoisku Albertiny będzie można także kupić osobiście wędzone przez Grzegorza Fica świąteczne wędliny z dziczyzny.

Zapisy na warsztaty: TUTAJ

Targ Pietruszkowy
ul. Kalwaryjska 9-15
Kraków 30-509

Materiały Organizatora