W piątkowy wieczór zainaugurowaliśmy XX Podgórskie Dni Otwartych Dni. Rozpoczęliśmy od prezentacji eksponatów związanych ze smakiem z muzealnych zbiorów. Była znana z tegorocznego plakatu PDOD oryginalna puszka z fabryki Cukrów i Czekolady „Kryształ” oraz fragment dachówki wyprodukowanej przez fabrykę Maurycego Barucha, który słynął także z piekarni żytniego chleba wypiekanego na wzór morawskiego, który był uważany za najzdrowszy. Natomiast najstarszy podgórski smak, smak soli reprezentował czerpak do soli, a smak wody mineralnej z Matecznego butelka z etykietą Krakowianki.
Potem wyruszyliśmy tropem smaków i zapachów podgórskiej historii. Spacer doprowadził nas do prawdziwego skarbca smaków dziedzictwa, a mianowicie na podwórko Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida. Jak inauguracja i świętowanie jubileuszu Podgórskich Dni Otwartych Drzwi, to nie mogło zabraknąć tortu dla wszystkich uczestników, no i oczywiście ciasteczek wyśmienitych! Spacer poprowadził zespół Muzeum Podgórza oraz Stowarzyszenie PODGORZE.PL.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy na wszystkie pozostałe wydarzenia XX PDOD przez kolejne dni. Największe atrakcje dopiero przed nami!